Hoe het begon

Hardlopen, waarom zou je?
Lange tijd heb ik er zo over gedacht. Dan zag ik weer iemand puffend door de straat joggen en vroeg ik me af waarom. Het leek me nou niet bepaald een leuk tijdverdrijf.

Ik sportte niet, fietste nauwelijks. Ik at gezond. Heel langzaam, maar toch ook heel zeker, werd ik steeds een klein beetje zwaarder. Op een gegeven moment liep ik een trap op en bovenaan vroeg ik me af waarom me dat toch zoveel moeite leek te kosten. Misschien werd het tijd voor iets meer beweging? Sporten? Maar wat dan? Ik had wel eens wat gefitnest, squashen was wel leuk en ik had nog skeelers staan. Of moest ik gewoon vaker op de fiets naar het werk, zo’n 16 km?
Naar de sportschool, dat zag ik mezelf niet doen. Teamsporten, daar ben ik ook geen type voor, dus het moest iets makkelijks zijn. Iets wat je vanuit huis zo kan doen, in je eentje zonder verplichtingen. Hardlopen misschien? Ik vond de coopertest vroeger eigenlijk best leuk. Het zou in elk geval makkelijk zijn om uit te vinden of het iets voor mij zou zijn: gewoon proberen!
En zo trok ik op de avond van 4 november 2009 mijn stoute schoenen aan (hardloopschoenen had ik nog niet, dus het werden gympen):

“Mijn eerste poging op Converse. Eens kijken of het wat is en of ik het volhoud. Dat valt tegen: na een paar minuten moet ik even wandelen. Ik loop achteraf gezien 1,03 km in 10 minuten. Geen warming up en cooling down gedaan. Ik loop flink te hijgen.”

Ik schrok eigenlijk van het feit dat ik zo weinig conditie bleek te hebben. Waar was die meid gebleven die elke dag 13 km naar school en weer 13 km terug fietste? In die tijd had ik een prima conditie, maar ja, dat was dan ook alweer meer dan 10 jaar geleden…
Ik besloot het serieus aan te gaan pakken. Internet werd geraadpleegd en ik kwam op de website runinfo.nl terecht. Daar vond ik naast heel veel nuttige informatie ook een beginnersschema: van 0 naar 30 minuten hardlopen in 12 weken. Op 29 november 2009 begon mijn hardloopcarrière op gloednieuwe schoenen met de eerste training van het schema. Een halfjaar later liep ik mijn eerste 5 km wedstrijdloopje.

Inmiddels zijn we een aantal jaren en een heleboel kilometers verder. Ik kan wel zeggen dat ik verslaafd ben. Eind 2010 sloot ik me aan bij de Kopslopers, een gezellige loopgroep die elke maandagavond traint. In 2011 liep ik mijn eerste 10 km wedstrijdloopje en in 2012 mijn eerste halve marathon.

Steeds vaker zet ik een verslagje van een duurloopje of wedstrijdje op Facebook en daar krijg ik goede reacties op. Omdat ik mijn Facebookvrienden niet met elke training die ik doe lastig wil vallen ben ik dit weblogje begonnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.