Buitenspelen bij Bakkeveen

Vorig jaar heb ik op een warme lentedag Jaap rondgeleid op de Lemelerberg. We hebben toen afgesproken dat ik ook eens naar het noorden af zou reizen voor een rondje bij Jaap in de buurt en deze zondag was het zover.
Stipt om 10 uur kom ik de straat inrijden bij Jaap, die daar niet helemaal op had gerekend. Mijn reputatie was me duidelijk vooruit gesneld. Even later staan we bij zijn loopmaatje Sjouke voor de deur, die ook meegaat. De auto wordt bij het zwembad in Bakkeveen neergezet en we gaan gedrieën op pad.
Onderweg hadden we het al even over het vlakke land hier, maar zodra we in het bos zijn, valt me die vlakheid reuze mee. In het korte lusje waar we mee beginnen komen we al gelijk wat pittige klimmetjes tegen.

wp-1517953146631..jpg
We lopen het bos uit en komen op een heidelandschap terecht. Zanderige ondergrond met kleine heuveltjes. Er was me al verteld dat het goed nat zou zijn en dat klopt wel. Het pad staat onder water, maar de jongens zijn slim en we kunnen er via wat zijpaadjes mooi langs… tot op zekere hoogte dan. Het laatste stukje moeten we alsnog door het water. Bij de ene stap zak ik tot halverwege mijn kuit weg, terwijl ik met de volgende stap ineens tot mijn knie in het water sta.

wp-1517953146701..jpg

wp-1517953146725..jpg
We zien meer van deze ondergelopen paden en er wordt me verteld dat het nu zelfs natter is dan de week ervoor. Ook in het bos komen we wat zachte plekken tegen, maar het is er niet ondergelopen. Om nog eens natte voeten te voorkomen krijgt Sjouke het briljante idee om maar een stukje af te snijden dwars door het bos. Met zijn lange benen springt hij over de slootjes, die voor mijn korte pootjes net iets te breed zijn… Toch natte voeten dus, maar we hebben er wel lol om.
Sjouke loopt ook door de modder wel lekker door. Ik hobbel erachteraan, terwijl Jaap soms nog wat verder achterblijft. Na veel beukenbos is een smal, enigszins donker paadje tussen de naaldbomen door heel verrassend.

20180206_091056-1280x869.jpg
We komen weer in een stuk waar wat meer mensen wandelen en er doemt een grote waterbak voor ons op. Het zijpad dat onze alternatieve route had kunnen zijn staat al net zo ver onder water, dus er blijft geen andere optie over dan er dwars doorheen te gaan.

wp-1517953146755..jpg
Met soppende schoenen gaan we weer door. Langs het pad staat een groepje paarden in het bos.

wp-1517953146968..jpg
Aan het gras is wel goed te zien dat ze hier grazen, want dat is gemillimeterd.
Grote plassen staan op het kale grasland. We lopen om een plas heen, die ook over het pad staat. Er wordt me verteld dat de plassen direct naast het pad steil aflopen naar een diepte van 4 tot 6 meter en daar willen we natuurlijk niet in verdwijnen.

wp-1517953146924..jpg
We maken een korte tussenstop bij een oorlogsmonument. Twee bankjes staan voor een taxushaag met een steen ervoor. Het is een mooi, rustig plekje.
Een stuk land waar eerst een pad overheen liep is afgezet en het pad ligt nu anders. Met z’n drietjes naast elkaar lopen we over het brede graspad.

wp-1517953146889..jpg
Ook het gras sopt aardig. We komen een paar wandelaars tegen die we al eerder hebben gezien. Het gebied hier is niet heel erg groot, dus we hebben inmiddels aardig wat paden gezien. Ik herken de heuveltjes met heide van de heenweg, we lopen nu langs de rand weer terug.

wp-1517953146792..jpg
Bij de heuveltjes doemt ook het zwembad weer op en de hoge toren die naast de parkeerplaats staat. Die is vandaag helaas afgesloten, anders hadden we nog wat extra hoogtemeters kunnen maken. Met precies 15 kilometer op de teller was het een mooi rondje Bakkeveen.
Ik kan bij Jaap thuis douchen en lunchen, zodat ik fris en fruitig weer terug kan rijden. Het was een geslaagd dagje, dat zeker voor herhaling vatbaar is.

2 reacties op “Buitenspelen bij Bakkeveen

  1. Jaapio schreef:

    heel erg bedankt voor de gezelligheid.. en we zouden het inderdaad vaker moeten doen.. volgende x weer bij jou 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.