Ravage op de Rijsserberg

Donderdag 18 januari. Om 8 uur heb ik afgesproken met mijn collega’s voor een duurloopje van een uur, zoals we bijna wekelijks doen. Hoewel er een flinke storm voorspeld is, waait het nog niet vreselijk hard, dus we durven het wel aan om het bos in te gaan.

sneeuw
Na 3 kwartier begint de wind wat aan te wakkeren. Boomkruinen ruisen en er valt ergens een tak naar beneden. Wegwezen hier! Gelukkig zitten we alweer aan het einde van onze ronde en terwijl we goed kijken wat er boven ons gebeurt snellen we terug naar de auto’s.

Vrijdag 26 januari. Na deze week 2 dagen ziek thuis te hebben gezeten, ga ik weer met collega Laura op pad. Zij is woensdags ook al geweest en vertelde al van de ontzettende ravage die ze aantrof. Ze heeft niks overdreven. Overal op het pad liggen takken van naaldbomen en de eerste boom zien we al direct dwars over het pad liggen.
De mountainbikeroute is afgesloten met linten. Je wilt op de fiets natuurlijk niet op een boom botsen in die lekkere afdaling.
We lopen hetzelfde stukje als aan het einde vorige week, maar dan in omgekeerde richting. Het bos ligt bezaaid met omgevallen bomen, sommige ontworteld, anderen afgeknapt als luciferhoutjes. We hebben duidelijk mazzel gehad dat we voor de storm het bos weer uit waren. Nu klimmen we over boomstammen heen om verder te kunnen.

klauteren
Bij het Rijssens leemspoor zijn er ook bomen over de rails gevallen. Het treintje zal de komende tijd dus niet rijden. Een ontwortelde boom heeft een stuk van het kleine paadje waarop we lopen meegenomen de lucht in. Als we niet verder kunnen, banen we ons een weg door lage braamstruiken om een gevallen boom heen.
ontworteld
In het “mosbos” lijkt het mee te vallen. De hoge naaldbomen die dicht op elkaar staan hebben samen kennelijk een stevige barrière gevormd tegen de wind.

naaldbomen
Ook in het “achtbaanbos” liggen naar verhouding weinig bomen omver. Niet zo vreemd misschien, waarschijnlijk hebben de bomen in de diepe kuilen in dit stuk bos minder wind gevangen.
We lopen zo veel mogelijk om de gevallen bomen heen. Laura gaat me vervolgens voor dwars over een akker, waar ook een pad lijkt te lopen. We komen in een nieuw stukje bos met kleine bultjes. Leuk, deze kunnen we weer toevoegen aan het netwerk van paadjes dat we inmiddels kennen en regelmatig belopen.
In het bos achter het heideveld is er reuzenmikado gespeeld. Sommige bomen hangen nog tegen andere aan en daar lopen we maar niet onderdoor.

heide
Ik wijs een smal spoor door het bos aan dat ik laatst heb ontdekt toen ik hier in m’n eentje liep. Laura kent het nog niet, maar het komt mij ook niet meer zo bekend voor. Vijf, zes grote bomen liggen achter elkaar over het smalle paadje. Wat een chaos hier. We klimmen eroverheen. Eén boom ligt er kennelijk al heel lang, want die blijkt erg glibberig te zijn als ik eroverheen klauter.

mikado
Het duurt even voordat we het paadje weer uit zijn. Eén kilometer in 11 minuten, dat schiet lekker op.
Een enorme zwam op een boomstam doet me denken aan shii-take, maar deze is vast niet eetbaar.

shiitake
Op de helling van de Rijsserberg is de chaos ook compleet: veel bomen zijn gesneuveld. Een ontwortelde boom laat een gat achter van minstens 3 meter doorsnee. Het zijn echt geen kleine bomen die hier zijn omgegaan.

megawortels

wortels
Een eindje verderop zijn mannen bezig met opruimwerkzaamheden en ook aan het einde van ons rondje komen we mannen tegen die bezig zijn. Twee lopen er door het bos met een bladblazer, wat ons nogal verbaast. “Baas, als u die boom nou doet, dan pak ik deze blaadjes wel!”

bezaaid met takken
Tijdens ons wekelijkse rondje Rijsserberg is het wel duidelijk geworden dat het waarschijnlijk nog wel een paar maanden kost om alle paden weer begaanbaar te krijgen. En of die kleine paadjes daar ook onder vallen is maar zeer de vraag, wellicht ontstaan er weer nieuwe paadjes om de bomen heen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.