Drie maal het bos in

Als ik aan kom rijden bij het verzamelpunt in Nijverdal staat er al een grote groep lopers te wachten. Ik ben een beetje laat, dus voordat ik goed en wel de auto uit ben, zie ik de sliert lopers al tegen de helling op gaan. Ik zwaai naar een achtergebleven loopmaatje op de parkeerplaats en terwijl ik mijn Camelbak omknoop, sluit ik achteraan aan.
Vandaag is het de bedoeling dat het een rustige verkenningsloop wordt. Al snel stopt Bertus even om wat uit te leggen over de route van de SallandTrail en daarna gaat het inderdaad op een normaal tempo verder.

boswerkzaamheden
We slingeren met de groep het bos door. Het is een flinke groep van ruim 30 lopers en er zit best wat verschil in snelheid. Ik blijf bij de achterste loopster achter, die best wat moeite heeft om de groep bij te benen. Gelukkig stoppen we zo af en toe even, zodat het gat niet al te groot wordt.

groen veld
Er vliegen wat mountainbikers langs. Op de smalle singletracks stappen we er even voor aan de kant, op de bredere paden kunnen we ze er wel langs.
De route van de 25 km van de Sallandtrail is wat ingekort en we slaan de zigzag over de bult deze keer over. Daarvoor in de plaats komt een mooi, smal paadje door het bos.

vliegtuig
Tegen de boomrand zien we ineens een man met een jachtgeweer staan. En iets verderop nog één… en nog één… Er staan wel 6 of 7 jagers te wachten in het bos, terwijl we in de verte hondengeblaf horen. Ik ben benieuwd of ze op zoek zijn naar de wolf, die rond de kerstdagen hier vlakbij een aantal schapen heeft doodgebeten. We vragen wat of wie ze zoeken en krijgen als antwoord: “Meneer Vos”. Ik vind het vreemd, vossenjacht op zaterdagmorgen in een bos waar iedereen vrij in rondloopt.

in het bos
Achter elkaar draven we verder over de paadjes. Singletracks over bultjes in het bos zorgen voor een mooie achtbaan en een smal spoor in het mos is prachtig om te zien. 

groepsfoto
Op weg naar de grote zandkuil geef ik mijn bezemwagenpositie even op, zodat ik op tijd onderin kan staan om de lopers op de foto te zetten. Het kost me aardig wat moeite, want de groep is wat uit elkaar aan het vallen en de lopers voorop lijken de koffie al te ruiken.

kuil in

kuil uit
De kuil weer uit is altijd een opgave, maar ik word er zo langzamerhand wel steeds beter in volgens mij.

de kuil uit
De laatste kilometers naar de parkeerplaats klets ik lekker weg. Gezellig met zo’n groep.
Als we weer terug bij het beginpunt zijn, bedenk ik dat ik nog wat plakjes droge worst heb meegenomen om dat eens uit te testen. Ik had al een halve banaan op en nu gaat er eerst een boterham met pindakaas achteraan. Ik wil voor de echt lange afstanden wat vaster voedsel proberen te vinden dat ik goed kan verdragen en waar ik ook wat aan heb tijdens het lopen. De worst smaakt me in elk geval prima. Zout en vet, eens kijken of ik daar wat mee kan.
Samen met twee loopmaatjes ga ik de helling weer op voor de tweede ronde. Nu steken we over naar de andere kant, het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug in.
Via smalle paadjes komen we op een open vlakte. Vervolgens weer wat tussen de bomen door, voordat we aan een pittig klimmetje beginnen. Mijn loopmaatjes zijn wat sneller dan ik, dus ik moet m’n best doen om ze bij te benen op de weg omhoog. Gelukkig is er ook tijd om even van het uitzicht te genieten. Het is licht mistig en dat zorgt voor een mooie sfeer.

uitzicht
We komen nauwelijks mensen tegen. Een enkele wandelaar, met of zonder hond en dat is het. Op meer zonnige dagen stikt het hier soms van de hardlopers en andere recreanten, maar daar is vandaag geen sprake van.

loopmaatjes
Door het bos huppelen we lekker naar beneden. We komen langs het speelbos met allerlei bijzondere toestellen en gaan vervolgens de weg weer over naar ons startpunt. Na een stevige klim langs het ravijn omhoog kunnen we weer naar beneden duiken, de parkeerplaats op.
We hebben nu 27 kilometer gehad. Ik neem een gelletje en zwaai eens naar mijn loopmaatjes, waarna ik voor de derde keer de helling beklim. Ik ben van plan om er minimaal 30 kilometer van te maken, want dit wordt dan mijn langste duurloop in aanloop naar de Kroondomein Het Loo marathon over 3 weken.
Ik kies zoveel mogelijk de paadjes waar ik eerder nog niet overheen heb gelopen. Ik ken de weg hier niet erg goed, maar ik kan op mijn horloge goed zien waar ik al ben geweest.

mooie_paadjes
Via allerlei leuke bospaadjes loop ik terug naar de zandkuil. Als ik daar aankom vraag ik me wel af waarom ik nou zo nodig na 30 kilometer nog eens door die kuil wil, maar ik ben er nou toch. Ik kies wel een andere in- en uitgang deze keer.

nog eens de kuil
Na de kuil probeer ik weer wat mooie paadjes te vinden om over terug te lopen. Zo langzamerhand is het beste er wel af. Ik haal mijn plakjes worst nog maar eens tevoorschijn en terwijl ik er op een smal, verlaten paadje op loop te kauwen zie ik een grote pootafdruk en ik denk gelijk weer aan de wolf die hier in de buurt is geweest. Handig toch, om dan met worst in het bos te gaan lopen?

pootafdruk
Ik moet een beetje lachen om mezelf. Die wolf laat zich heus niet zien. Ik kom al snel weer op wat rechtere zandpaden uit en uiteindelijk ook weer op de plek waar ik nu al een paar keer vandaan ben gekomen. Deze keer ga ik voor het laatst de helling af naar de auto. Ik heb er een goede 34 kilometer van gemaakt.

O, en wat betreft de wolf: die is hier wel zeker geweest. Ze heet Naya, komt uit Duitsland en heeft een aardige reis door Nederland gemaakt, voordat ze naar België verdween. Dit verhaal werd een paar dagen later bekend.

 

Foto’s 3, 4 en 8 van loopmaatje Anne. 

2 reacties op “Drie maal het bos in

  1. fitmetlien schreef:

    Wat heb jij een fijne blog zeg! Hoe kan het dat ik die nog niet volg? Bij deze ga ik daarmee beginnen 😀 Heerlijk, zo natuurfoto’s en -beschrijvingen bekijken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.