Dit was mijn 2017

Op de laatste dag van het jaar kijk ik traditiegetrouw terug naar wat ik het afgelopen jaar eigenlijk allemaal heb gedaan. In januari kwam ik met een concreet doelenlijstje:

 • PR verbeteren op de marathon (Berlijn)
 • PR verbeteren op de 10 kilometer
 • Uitlopen SallandTrail 50 kilometer
 • Uitlopen VechtdalTrail 44 kilometer
 • Het lopen van de Utrechtse Heuvelrug Trail (UHT)

Ik merk daarin wel dat de nadruk minder is komen te liggen op steeds betere tijden, maar dat evenementen zelf en afstanden uitlopen ook een doel kunnen zijn. Dit bevalt mij prima.

Begin januari lag er sneeuw en dan kun je prachtige loopjes doen. Zo spotte ik samen met mijn collega’s Remko en Laura wel 20 reeën bij de opkomende zon. Een loopje om te onthouden!

reeën
Ook de verkenningstochten voor de SallandTrail waren een regelmatig terugkerend item in mijn loopagenda. Zeker in de witte wereld heb ik enorm genoten.

Archemerberg
Op 21 januari begon mijn wedstrijdjaar met een dubbele wedstrijd: na een glibberige Holterbergcross ging ik gelijk door naar de Winterloop in Enter, waar ik een tweede prijs pakte op de 5 km. Het wedstrijdjaar gelijk goed begonnen dus!
De SpringendalTrail van 2016 ging niet zo heel goed, dus ik liep de route in januari nog eens. Met een mooi pak sneeuw zag de wereld er sowieso heel anders uit. Wederom genieten!
Begin februari liep ik dan toch de Utrechtse Heuvelrug Trail met een clubgenootje. Dat was een leuk avontuur en 30 kilometer lang genieten. Tegen het einde gingen we wel steeds harder lopen. Het eerste doel voor dit jaar is gehaald!

wij bij de eenzame eik
Later die maand liep ik de Valentijnscross en daar kwam ik als 4e over de finish, met de nummer 3 in het vizier. Uiteindelijk werd ik tweede in de competitie. Mijn prijs kon ik niet zelf ophalen, want op die dag in maart stond mijn eerste doel op het programma: de 50 km van de SallandTrail!
De eerste lus kwam ik goed door, maar in de tweede kreeg ik het wel wat zwaarder. Ik kwam binnen in 5 uur 39. Mede door al mijn aanwezige loopmaatjes werd het een fantastische dag!

30 km
In april ga ik voor een goede tijd op de 10 kilometer, die ik net als twee jaar geleden in Enschede loop. Ik loop goed en mijn PR wordt met 25 seconden aangescherpt naar 46:19.
Eind april lukt het me eindelijk om eens met Jaap (een bloglezer die ik bij verschillende trails tegen ben gekomen) te gaan lopen. Iets wat we al heel lang wilden doen, maar waar een blessure bij Jaap roet in het eten gooide. We maken op een stralende zondagmiddag een mooie ronde over de Lemelerberg en de Archemerberg.

samen lopen
Ook voor de VechtdalTrail worden er een aantal verkenningstochten georganiseerd. Een mooi gebied om een groep doorheen te begeleiden. Helemaal leuk om dan ’s middags met de trailmaatjes te gaan barbecueën.


Net als vorig jaar schrijf ik me in voor de Trailrun Wezep in mei. Een kleinschalige trailmarathon, die mij vorig jaar erg goed is bevallen en het past mooi in de voorbereiding voor de VechtdalTrail. Ook dit jaar loop ik hem lekker als een goede duurloop uit in ongeveer dezelfde tijd als vorig jaar.
Tijdens een weekje vakantie in Wenen loop ik twee keer. Ik vind het altijd erg leuk om een nieuwe stad hardlopend te ontdekken. De pret begint al bij het uitzetten van de routes. Mijn eerste loopje is langs het Donaukanal en Prater, waarbij ik prompt de grootste ladiesrun van Oostenrijk tegenkom en de tweede voert mij naar het noorden, door het Türkenschanzpark

bonte kraaien
De Stuwwaltrail waar ik me voor heb ingeschreven gaat niet door vanwege de warmte en ik ga in plaats daarvan maar met loopmaatjes Bertus en Salif op stap. Het wordt een mooie route door het gebied waar ik inmiddels wekelijks met m’n (ex-)collega(‘s) loop.

zandkuil
In juni staat de loopagenda vol. Ik doe mee met de Zomeravondcup, 3 wedstrijden om de week op dinsdagavond. Nu ik mijn loopmaatje Dominique heb meegesleept, moet ik zelf genoegen nemen met een tweede plaats. Het is mooi om te zien dat zij me nu eindelijk voorbij is.
Dan de Vechtdaltrail. Met een afstand van 44 kilometer net iets verder dan een marathon. Het grootste deel loop ik samen met trailmaatje Salif, maar na 30 kilometer splitsen we toch. Het laatste stuk gaat lekker en ik kom in 4 uur en 50 minuten nog best ontspannen over de finish.

Sahara
Eind juli begin ik aan het schema voor de marathon van Berlijn. Totaal onverwachts word ik een weekendje ontvoerd voor mijn verlate vrijgezellenfeest.
Ik loop die maand nog een mooie struinroute met loopmaatjes en de Twee Verenloop bij Zwolle. Een pittige trainingsloop, waarbij je onderweg twee keer even kunt uitrusten op een pontje over de IJssel.

Rein_ikke
In augustus staat de heide in bloei en dat vieren we met de “Paarse Trail” over de Sallandse Heuvelrug met een grote groep traillopers van Facebook. Een week later zit ik met een groepje loopmaatjes in een huisje in de Ardennen, vlakbij de start van de Trail des Fantômes, die ik dit jaar voor de 3e keer loop. Het blijft een prachtige trail om te doen en het gezelschap is prettig. Ik ben zeker trots op mijn collega Laura, die hier duidelijk haar grenzen heeft verlegd door de 33 kilometer uit te lopen.

de 33 km lopers
Weer een week later loop ik de Nunspeetse Heideloop. Ik ben een paar jaar afwezig geweest, maar het blijft toch een erg leuk loopje om te doen. Deze keer kreeg ik na een kilometer of 10 ineens gezelschap van Drikus, die mij naar de finish haasde in een nette tijd van 1:15. Dit bleek goed voor een tweede plaatsje in mijn categorie!

op het podium
Dan gaat de focus echt volledig op Berlijn. Vier trainingen in de week volgens een strak schema, dat trainer Peter voor me heeft gemaakt. Ik loop lekker op souplesse en heb zin in die marathon. Mijn laatste lange duurloop is 38 kilometer en die loop ik samen met Johan.

Johan en ik
Dan mag ik taperen en in die periode ga ik op vakantie naar Kroatië. Drie keer loop ik in en rond Pula. Deze loopjes hebben de blog helaas niet gehaald, omdat ik een beetje achterliep, maar het was echt genieten. Kleine trailpaadjes en bijzondere plekken.

Pula
Dan de Berlin Marathon! Tijdens het marathonweekend kom ik Jacqueline al op zaterdag in de stad tegen. We hebben er beiden een weekendje met onze partner van gemaakt. Ook op de dag zelf treffen we elkaar voor de start en we starten samen. Mijn doel is ietsje sneller dan dat van Jacqueline, dus na een kilometer splitsen we op en lopen we beiden onze eigen race.

32km
Dat gaat hartstikke goed, een soort déjà vu van mijn eerste marathon hier in Berlijn. De eerste 10 kilometer gaat me eigenlijk ietsjes te langzaam, maar dat weet ik te corrigeren in de tweede helft, die ik sneller loop dan de eerste. In een tijd van 3:49:33 kom ik met een lach over de finish. Mijn laatste en grootste doel van dit jaar is gehaald!

medaille
Maar… inmiddels had ik alweer andere plannen gemaakt. Na twee weekjes rustig aan doe ik mee met de Ravijnloop van 15 kilometer. Dit is koud, nat en pittig, maar ik mag daarna wel op het podium plaatsnemen om de tweede prijs in mijn categorie in ontvangst te nemen.

omhoog
Toch gaat het niet helemaal lekker en ik hou verplicht rust vanwege een pijntje onder mijn voetboog. Na een week hobbel ik nog wel een gezellige duurloop van 17 km met m’n loopmaatjes mee, die we afsluiten met een gezamenlijk etentje.


Na twee fysiobezoekjes ga ik toch beginnen aan het grote avontuur dat ik inmiddels na de marathon had gepland: de Indian Summer Ultra Trail. Samen met Salif begin ik aan dit 60 kilometer lange avontuur door Drenthe. Onderweg zie ik veel bekenden, die supporten of zelf één van de afstanden lopen.
Salif ben ik al heel snel kwijt, die ging me te hard in het eerste stuk. Als ik het wat zwaarder krijg, krijg ik gezelschap van een meisje en samen lopen we verder en we slepen elkaar door de wat zwaardere stukken heen.
Een pannenkoek op de tweede post is een echte traktatie, waar ik heel erg aan toe was. Ik raak mijn gezelschap net na de 50 kilometer kwijt, waarna ik niet veel later Salif weer achterop kom. Uiteindelijk herpakt mijn loopmaatje zich ook weer en ze komt ons achterna. Met z’n drieën lopen we de 60 kilometer uit. Weer een grens verlegd!


November begint goed met de jaarlijks terugkerende Lemelerbergloop. Ook nu weet ik weer een paar seconden van mijn tijd af te snoepen.

lachende de 1e klim op
Bij de Rijsserbergcross lukt me dat niet, maar dat is met de hoeveelheid modder niet zo heel gek.


Voor het eerst doe ik mee aan de Zevenheuvelenloop. Ik had er wat specifieker voor willen trainen, maar daar is het niet van gekomen. Het wordt een gezellige dag met Jacqueline, een paar loopmaatjes en Bertus, die me het laatste stukje naar de finish haast. Mijn tijd van 1:13 valt me wat tegen, maar officieel is het wel een PR, want het is al jaren geleden dat ik een officiële 15 kilometer liep.
Direct na de Zevenheuvelenloop ga ik voor m’n werk een weekje naar India, waar niet te lopen is. Bij thuiskomst maak ik nog wel een kort rondje door het bos, maar al snel daarna word ik ziek en loop ik weer een weekje niet.
Aan het eind van die week vlieg ik met manlief naar Barcelona. Hij gaat naar een voetbalwedstrijd en in de tussentijd beklim ik de bergen rondom de stad. Hoewel er een koude wind staat, geniet ik van de prachtige paadjes en uitzichten. Ik had er best wat langer willen lopen dan de 13,7 kilometer die het geworden is.

trailpaadjes
De tweede cross van het Crosscircuit van het Oosten is de Nijverdalsebergcross. Hier loop ik onverwachts lekker, hoewel het de zwaarste cross van de competitie is. Ik ben wel een minuutje langzamer dan vorig jaar, maar dat mag de pret niet drukken.
Weer een week later stap ik op de fiets naar de Winter Step One Loop, een halve marathon in mijn eigen dorpje. Ik heb er ’s ochtend al geen zin in en die zin komt voor de start ook niet, gek genoeg. Halverwege laat ik het maar lopen, want het gaat niet lekker. Ik heb er een nieuwe maximale hartslag bij en een tijd waar ik niet voor kwam. Toch die verkoudheid nog die in mijn keel zat?
De rest van het jaar besluit ik het wat rustiger aan te doen. Met Kerst doe ik precies hetzelfde als vorig jaar: een fartlektraining langs wat Strava-segmentjes. Ik loop ze alle 6 sneller dan vorig jaar en slechts bij eentje weet ik niet het parcoursrecord te pakken te krijgen. Toch leuk, een beetje spelen.
Ik heb nog een vrije dag en die besteed ik aan het lopen van 30 kilometer van de SpringendalTrail. Er staat een gure wind en het laatste uur loop ik in de natte sneeuw. Ik moet zelfs doorlopen om nog voor het donker weer terug bij de auto te zijn, maar het was weer een mooie tocht.


Op de allerlaatste dag sluit ik af met een flinke hoeveelheid modder. Niks georganiseerds, maar lekker zelf het bos in en wat rondspetteren. Een prima afsluiter van het jaar!

Dan nog wat cijfertjes om het overzicht compleet te maken. Hoewel ik ook nu weer geen afstandsdoel had, vond ik het wel leuk om het aantal kilometers te vergelijken met vorig jaar, toen ik 2305 kilometer liep. Het is dit jaar iets meer geworden: 2344 kilometer.

Jaartotaal 2017

Per maand was het aardig wisselend. De twee weken vrijwel niet lopen in november zorgden ervoor dat dat de maand met de minste kilometers werd: ik kwam slechts op 94 kilometer uit. De rest van het jaar liep ik minstens 160 kilometer in een maand. De meeste kilometers liep ik in augustus, dat waren er 253.

maandtotalen

Met al mijn gestelde doelen behaald kan ik terugkijken op een mooi loopjaar. Naast de snelheidsdoelen is ook mijn langste afstand weer verlegd van 57 naar 60 kilometer. Afgelopen jaar liep ik 5 keer een afstand van een marathon of langer.
Ook leer ik steeds meer mensen kennen die net zo gek (op lopen en trailen) zijn als ik. Het is erg leuk om steeds weer bekenden tegen te komen en af te spreken om samen een mooie route te lopen. Dat wil ik volgend jaar zeker zo houden.
Wie mijn blog een beetje volgt heeft waarschijnlijk al gemerkt dat ik niet meer elke loop die ik doe erop zet. Het kostte me gewoon teveel tijd. Ik beperk me nu tot de bijzondere loopjes, trails en wedstrijden en dat hoop ik volgend jaar vol te kunnen houden.

Iedereen die samen met me heeft gelopen of mij op de één of andere manier heeft gesupport in het afgelopen jaar: bedankt daarvoor! Ik wens jullie een fijne jaarwisseling en een fantastisch en sportief 2018!

7 reacties op “Dit was mijn 2017

 1. Jacqueline schreef:

  Heel mooi verslag Elsa. Allereerst wil ik je een heel mooi en gezond 2018 toe wensen. Met heel veel hardloopplezier. Bedankt voor alle mooie wedstrijdjes die ik samen met je heb gelopen. Je hebt mij echt letterlijk uit mijn lage tempo dip kunnen halen. Dat je mij mee hebt genomen naar de zomercup was voor mij het allerbeste wat is gebeurd in 2017.Vanaf dit punt ben ik weer begonnen om de 10 km sneller te gaan lopen en de halve marathons. Ik denk ergens in 2018 dat ik een pr kan verbeteren. Dank zij jouw motivatie hierin gaat mij dit zeker lukken. In 2018 ga ik echt proberen om steeds dichter bij je te komen in een wedstrijd. Jij bent een mooie haas voor mij om achter aan te lopen. Ben heel benieuwd naar jouw plannen voor 2018. Hoop dat je Nunspeet blijft lopen 15 km, de Ravijnloop 15 km, en de zomercup. En ik hoop dat we samen een keer de Bennekomsebosloop gaan lopen de 12 km.

  • Elsa schreef:

   Dankjewel Jacqueline! Mooi dat je je op die manier aan mij kon optrekken. Er komen in 2018 vast weer wedstrijden die we allebei gaan lopen.
   Voorlopig in elk geval maar eens wat verkenningstochten gaan lopen voor de gezelligheid en nog wat knallen op de komende twee crossjes.
   Meer plannen volgen later vandaag op de blog. 😉
   Ik vond het gezellig dat je erbij was in 2017 en hoop je weer vaak tegen te komen in 2018! De beste wensen en dat het maar een mooi loopjaar mag worden!

 2. Tiny Raijmakers schreef:

  Een prachtig loopjaar geweest voor je. We plannen in 2018 nog wel eens iets om hier in de omgeving wat rond te struinen.

 3. Wat een jaar samenvatting en ook met mooie beschreven verslagen. Misschien heb ik wat gemist, maar kom ik geen DNS of DNF tegen. Topper mooi loopjaar achter de rug en nu naar het volgende uitdagingen.

  • Elsa schreef:

   Dat klopt wel ja. Alles waar ik aan begonnen ben heb ik ook uitgelopen. De Winter Step One Loop zat er het dichtst bij, maar echt uitstappen komt dan ook niet in me op. 😉
   Hopelijk kan ik dat in 2018 ook zo houden!

 4. […] kom ik op een mooie 2209 km in 2018. Iets minder dan vorig jaar (2344 km), maar het waren stuk voor stuk fantastische […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.