De Nijverdalsebergcross 2017

Voor de tweede cross van het Crosscircuit van het Oosten ga ik naar Nijverdal. Het is koud en guur. Als ik m’n startnummer heb, ga ik gelijk warmlopen, want ik heb nog maar een half uurtje tot de start. Het zonnetje breekt door.
De ondergrond valt me niet tegen wat modder betreft. Ik kom wat bekenden tegen en als ik warm ben, besluit ik om mijn nieuwe, vrij warme ondershirt met T-shirt erover toch om te ruilen voor een enkele longsleeve.
Op weg naar de start zie ik dat de zon is verdwenen en de lucht in de tussentijd grijs is gekleurd. We gaan het vast weer niet droog houden.
Na het startschot draaf ik met de massa mee over het goed begaanbare pad langs het water.

langs het water
Na een klein stukje asfalt draaien we het bos in, waar gelijk al wat modder ligt. Jacqueline haalt me in op een wat breder weggetje en hoewel het nu al niet makkelijk voelt, weet ik dat ik haar wel terug zal pakken. Er lopen wel meer dames voor me, maar we zijn pas net begonnen.
De eerste kilometer piept in 5:06. Niet gek. Ik vind dit de zwaarste cross van het circuit. Vorig jaar liep ik hem in 53:47. Met een keel die nog niet helemaal hersteld is hoop ik toch nog onder de 54 minuten te kunnen blijven.
Ik ren achter Jacqueline aan. Heuveltje op, over een boomstam springen en dan dwars door het bostheater, de trap op. Ik haal haar zoals verwacht weer in en maak me klaar voor een heuvelachtig lusje door het bos. Eerst een stevige bult op en dan wat bochtjes over smalle singletracks, gevolgd door een steil klimmetje en een flinke afdaling, waarbij ik alle remmen losgooi en de loper voor me voorbij vlieg.

afdaling
Daar is de eerste doorkomst al, halverwege de ruim 100 meter over het asfalt. Ik ga het bos weer in. Vlak voor me lopen sowieso al 4 dames en ik heb eigenlijk niet opgelet hoeveel er daarvoor nog lopen. Ik weet dat hier in Nijverdal altijd meer lopers meedoen dan alleen de competitielopers en ik denk dat ik blij mag zijn als ik in de top 10 eindig.


De linten zijn nu anders gehangen en we worden een bultje op gestuurd. Een extra lus, die we in de eerste ronde niet hadden. Een tijd van 5:42 voor de tweede km valt me een beetje tegen. Eigenlijk valt deze lus wat zwaarte betreft wel mee: na het bultje mogen we nog een keer naar beneden en verder blijft het redelijk vlak. De scherpe bochtjes zijn misschien wel het meest lastig.
Op de iets bredere, rechte paden kan ik weer wat beter doorlopen en de 3e kilometer gaat in 5:29. Er komen wat natte sneeuwvlokken naar beneden. Ik trek m’n mouw over mijn horloge heen, want ik heb ijskoude handen. Het gaat zoals het gaat, ik kan er niet veel meer van maken en naar de tijd kijken helpt ook niet echt.
Hee, nog een routewijziging? Oja, hier zit ook nog zo’n extra lusje. Deze is niet zo heel lang en begint met een smal stammetje over het pad. Ik zie Johan vanaf de andere kant aankomen, terwijl ik rechtsaf ga, een bultje op. Nog zo’n stammetje over het pad en dan onderlangs weer terug, met een paar modderige stukken erin.

tweede lus
Op weg naar het bostheater kom ik een dame achterop en ik haak even bij haar aan. De muziek staat loeihard in het theater en met regelmatige stappen ren ik de trap op. Hop, naar beneden en daar haal ik de vrouw in. Nu omhoog en zien dat ik haar voorblijf. Een smal stammetje over het pad, omlaag, een bochtje door waar de sporen van de lopers inmiddels goed te zien zijn en weer het steile klimmetje op. Het gaat me voor m’n gevoel best goed af, net als die lekkere afdaling.

dame in het paarse shirt
Ik word genoemd bij de doorkomst als dame in het paarse shirt, direct gevolgd door de naam van de dame achter mij. Het regent nu gewoon. Er staan wat bikkels met paraplus langs het parcours. In de eerste lus zijn de toeschouwers die er eerder stonden in een auto gaan zitten.
Een mountainbiker komt me achterop met de mededeling dat de eerste lopers eraan komen. Het duurt even voordat er nog een mountainbiker komt en ik ben alweer aan het einde van het tweede lusje als er daadwerkelijk een hardloper langsvliegt.
Ik haal een man in een blauw shirt in en ik merk dat het oranje shirt dat ik even daarvoor in heb gehaald met me meegaat. We zetten weer koers naar het theater. Ik spring nog steeds vrij soepel over de dikke boomstam. In het theater komen de nummers 2 en 3 langs, die elkaar op de hielen zitten.

bovenaan theater
Ook in de laatste lus komt er weer een hardloper voorbij gevlogen. Ik waarschuw de man voor me, want die is net bezig aan die leuke afdaling, maar dat gaat niet zo snel als degene die ons nu op een ronde zet.
Op de klok zie ik 38 minuten met nog maar één ronde te gaan. Ik denk dat het nog ongeveer 2,5 kilometer is en kijk weer eens op mijn klokje. Dat had ik beter niet kunnen doen: ik zit nu net op 7 kilometer. De bijbehorende tijd is 5:25. Nog 3 kilometer! Pfff…
Mijn benen voelen wat zwaar als ik weer de eerste lus induik, waar Johan net uitkomt. Ik probeer me te herpakken en loop gewoon door. Ik kan mijn ademhaling aardig onder controle houden en herstel weer wat op de rechte stukken. Ik haal weer een man in met een blauw shirt op weg naar het theater. Nog een keer lekker naar beneden en dan de laatste lus weer in met het pittige klimmetje aan het eind. Het oranje shirt gaat me hier voorbij en hij neemt gelijk wat afstand.
Ik kom langs de speaker, die mij vertelt dat ik nog 467 meter moet naar de finish. Een blik op mijn klokje leert mij dat het dan waarschijnlijk zelfs lastig gaat worden om nog onder de 55 minuten te blijven, maar ik ga ervoor. Het paadje is stevig en de finish komt al snel in zicht. Ik haal eruit wat er nog inzit en knal op 54:59 langs de klok. In de uitslagen is dat precies 55:00 geworden, goed voor een 8e plekje bij de dames. Netto ben ik nog onder de 55 minuten gebleven met 54:54.

filmpje
Na afloop blijf ik maar hoesten. Kennelijk zit die verkoudheid me nog steeds in de weg. Toch heb ik wel lekker gelopen. Ik klets nog wat na, wissel mijn startnummer om voor een reep chocola en ga dan huiswaarts.
In de competitie sta ik na deze cross 4e, maar daar zou er zomaar nog eentje tussen kunnen komen. We gaan het zien!

 

Foto’s 1, 5 en 6 van Nijverdal Extra, foto’s 2, 3 en 4 van AV Atletics en foto 7 uit het finishfilmpje.

5 reacties op “De Nijverdalsebergcross 2017

  1. Tiny Raijmakers schreef:

    Aan de plaatjes te zien een mooi parcours!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.