Onze geluksdag

Op donderdagochtend lopen we in de schemer het bos in Rijssen in. We slaan nu maar weer eens rechtsaf voor de verandering. Dat we dat een tijdje niet gedaan hebben blijkt wel uit het feit dat we het paadje naar links missen. Dan maar een stuk over de mountainbikeroute. Die kronkelt wat naar links en rechts tussen de rhododendrons door en na een paar pittige klimmetjes en afdalinkjes gaan we aan de andere kant van de weg verder over een wandelpad, dat met bladeren is bedekt.
Bij het Rijssens Leemspoor pakken we de mountainbikeroute weer op. Het eerste stuk is nog vrij open en we zien de auto’s verderop over de weg rijden. Daarna duiken we het donkere bos van naaldbomen in, dat in deze vroegte nog eens extra donker lijkt.

donker
Ik laat mijn collega Laura voorop lopen als we het “achtbaanbos” in gaan. Ik heb geen route in mijn hoofd en we hebben redelijk de tijd, dus we kunnen lekker wat improviseren. Als we langs een flinke kuil lopen, verandert ze van richting: dwars erdoorheen! Zo pakken we nog een kuil mee en een stukje mountainbikeroute, voordat we weer op wat bredere wandelpaden terechtkomen.
Een auto draait net de parkeerplaats bovenaan het heideveld op en wij gaan er een keer aan de andere kant vanaf. Daar zit een korte, steile afdaling, die we ook maar eens een keer de andere kant op moeten pakken.

helling
Een hond loopt ons iets te enthousiast grommend tegemoet met een dikke tak in z’n bek. Luisteren naar zijn roepende baas doet hij niet, maar hij blijkt niet echt oog voor ons te hebben.
We komen nog wat meer loslopende hondjes tegen met de bijbehorende baasjes een heel eind erachter. Bij een splitsing wil ik de gok wel nemen om een paadje te pakken wat we slechts 2 keer eerder hebben gelopen en dan vanaf de andere kant.
Smalle paadjes door het bos zijn bedekt met bladeren en daardoor nauwelijks als zodanig te herkennen. We moeten twee keer een boomstammetje over.
Het geluid van kettingzagen klinkt van een afstandje en het ruikt naar vers gezaagd hout. Via een ander pad lopen we er ruim omheen, maar ook hier is flink gesnoeid. Paadjes die eerst zo smal waren dat de spinnenwebben in onze gezichten slierten bieden nu ineens een vrij uitzicht op het volgende pad. We komen precies bij het bankje uit waar ik verwacht had uit te komen. Mijn richtingsgevoel doet het nog prima.
In het laatste stukje bos gaan we weer de mountainbikeroute op. Ook hier hebben we al lang niet meer gelopen. Het is een stukje met flinke kuilen erin en we stappen over op andere paadjes langs diepe kleigaten vol water. Een reiger moet flink moeite doen om vanuit die diepte op te vliegen, hij worstelt zich omhoog.
Als wij achter een bultje vandaan komen, staan we ineens oog in oog met twee reeën op zo’n 2 meter afstand! Ik sta zo abrupt stil dat Laura tegen me opbotst. De beestjes zijn niet groot en ze gaan allebei een andere kant op. De tweede aarzelt nog even een tiental meters verderop, komt een paar stappen terug, maar dribbelt dan toch rustig de beschutting van de bomen in.

zoekplaatje ree
We zijn er helemaal vol van. Wat een geluk om dit zo aan te treffen! In dit stuk bos hebben we nog niet vaak een ree gezien en nu gelijk twee! We lopen de laatste paar honderd meters als mijn oog op een tak valt waar een vogel op zit. Laura ziet hem ook en weer staan we prompt stil. De roofvogel is niet al te groot en heeft een brede, platte kop: een bosuil! We kunnen er niet lang naar kijken, want hij vliegt gelijk weg naar een beter beschutte plek.
Nu zijn we helemaal gelukkig. De laatste meters naar de auto kijken we nog even goed om ons heen. Je weet maar nooit wat er nog meer te zien is. Het was een heerlijk rondje van 9,7 kilometer en onze dag kan niet meer stuk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s