Dag Anne!

Op donderdagmiddag komt Anne Borne binnenwandelen. Anne is bezig met haar zwerfafvalreis, waarmee ze hardlopen en zwerfafval opruimen combineert. Dit doet ze door het hele land, waarbij ze onderweg bij wildvreemde mensen mag logeren. Vorig jaar in september is haar reis begonnen. Ze heeft één lange pauze gehad, maar ze is alweer een tijdje op stap en nu is Borne aan de beurt.
Ik loop Anne tegemoet en het is net of we elkaar al heel lang kennen. Dat is misschien ook wel een beetje zo, want toen Anne met het idee van haar zwerfafvalreis kwam, volgde ik haar blog al een tijdje en zij las mijn verhaaltjes ook.

Na een gezellige logeerpartij is het de volgende ochtend alweer snel tijd om afscheid te nemen. Ik trek de hardloopschoenen aan, Anne voor de verandering sandalen. Normaal gesproken loopt ze op blote voeten, maar tussen Oldenzaal en Borne was de ondergrond zo hier en daar dusdanig ruw, dat haar voetzolen nu wel even wat rust willen en ze het eerste stukje vandaag op sandalen loopt. Vandaag gaat de reis naar Vasse, zo’n 20 km verderop.
Voor het huis van de buren laat ik Anne de vier struikelsteentjes zien die hier in de stoep zijn gemaakt. Ze herinneren aan Joden, die vanuit dit huis zijn weggevoerd en niet meer zijn teruggekomen.
Langs de ovonde (een uitgerekte rotonde) gaan we richting het centrum, waar het nu nog lekker rustig is. Het is maar goed dat Anne nu sandalen aan heeft, want er ligt nogal wat los zand op straat, omdat de weg hier opgebroken is geweest. In Oud-Borne komen we langs een klopjeswoning, waar we even naar binnen gluren. Klopjes waren zelfstandige, religieuze vrouwen, die onafhankelijk van een man of een klooster leefden.

Voor de klopjeswoning
We steken een doorgaande weg over en lopen over brede, rode fietspaden door een woonwijk Borne uit. We hebben nog van alles om over te kletsen, terwijl we afwisselend wandelen en hardlopen. Stevige Belgische paarden staan in een wei en een oude man haalt aardappels uit de grond naast de maïs.

Over een bruggetje
Het begint wat te miezeren. We passeren een mooie Twentse boerderij met een oude waterput ervoor en na ruim 4 kilometer is het toch een keer tijd om om te keren. Ik moet immers ook nog naar m’n werk vandaag. Met een dikke knuffel nemen we afscheid. Anne vervolgt haar zwerfafvalreis naar Vasse en ik loop terug naar Borne.
Opnieuw kom ik langs de boerderij met de waterput. Anne zal er nog wel meer zien onderweg.

oude boerderij
Eenmaal terug in Borne neem ik de kortste weg naar huis. Het gaat wat vlotter dan op de heenweg en na 8,6 km sta ik weer bij de achterdeur.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.