Oranje

De hele dag heb ik al het idee dat mijn hartslag te hoog is. Eerst een hoop gestress op het werk, waardoor ik het eerste stuk van de wedstrijd Australië – Nederland mis. Die wedstrijd hielp ook niet om wat te ontspannen, moet ik zeggen. Gelukkig heb ik daarna nog tijd om in elk geval mijn gestreste hoofd wat tot rust te brengen met een kort duurloopje. Veel mag het niet zijn vandaag, op het schema staat 45 minuten.

Op de automatische piloot loop ik langs oranje vlaggetjes richting het viaduct om in het bos te komen. Het is ontzettend rustig op straat en zelfs op de snelweg rijdt er weinig. Het lijkt wel of iedereen zo in de volgende wedstrijd gedoken is.
In de berm bloeien jakobskruiskruid, grassen en duizendblad. Ertussen blaadjes van boerenwormkruid, dat inmiddels hoog opgeschoten is, maar nog niet bloeit. De zon piept over donkere wolken heen. Ook in het bos is het rustig. Ik draaf op m’n gemak over de paadjes, terwijl ik in mijn hoofd zit te bedenken waar ik langs zal gaan.
De geur van hooi dringt in m’n neus. Een kalfje drinkt bij z’n moeder: een stevige, gespierde koe. Ik loop erlangs door het aangrenzende weiland, waar gekwaak van kikkers opklinkt uit een poeltje.
Vanuit de kant waar ik opga hoor ik het geblaat van schapen. Een ram staat me schaapachtig aan te kijken als ik z’n wei in stap. Hij blaat nog maar eens en krijgt antwoord van een deel van de kudde, die onder de draad door is gelopen en in het bos staat te grazen. Met een rustig gangetje zoekt hij ze op.

het verloren schaap
Enkele zwaluwen scheren laag voor me langs. Ik steek het beekje over en verlaat de weiden. In het bos ritselt er weer van alles tussen de bladeren, maar ik krijg niets te zien. Met mijn ogen tuur ik de weilanden af, maar ook de reeën laten zich vanavond niet zien. De zon schijnt op de toppen van de bomen en geeft de donkere wolken erboven een aparte kleur. Is het oranje?

oranje wolken
Via het bos loop ik weer langs de afgesloten tunnel, waarna ik een singletrack induik van de mountainbikeroute. Ook hierbij staat nu een bord dat er alleen fietsers zijn toegestaan. Het weerhoudt me er deze keer niet van om door te lopen.
Ik hobbel vrolijk van links naar rechts over het smalle paadje, dat aan het eind tegen een talud op wat hoogteverschil kent. Daarna steek ik de snelweg weer over. Een klein autootje dat bestuurd wordt door een man in een oranje shirt scheurt langs. Het zal inmiddels wel weer rust zijn.
De voorgeschreven 45 minuten ga ik waarschijnlijk overschrijden, maar dat is niet zo erg. Het is pas woensdag en hierna heb ik rust tot de Veluwezoomtrail op zondag.
Bij de rondweg aangekomen knipperen de verkeerslichten oranje. Het is me nog nooit eerder opgevallen dat dat ’s avonds kennelijk verandert. Toch grappig dat ik dat nu ontdek.
Als ik over het fietspad loop, zijn de 45 minuten voorbij. Ik moet nog wel een stukje, dus ik loop gewoon door. Over het graspaadje langs de voetbalvelden en achter de huizen langs. Twee konijntjes slaan op de vlucht met hun herkenbare witte staartjes. Ook bij het paadje erna spot ik twee konijntjes.
Opgeschoten jongens fietsen langs in hun oranje voetbalshirts. Langs de verlaten supermarkt loop ik onze straat weer in. Twaalf minuten langer dan de bedoeling was, maar een stuk relaxter dan toen ik vertrok.

2 reacties op “Oranje

  1. Caroline schreef:

    Zalig hé, om de wereld voor jou alleen te hebben tijdens zo’n match 🙂

    • Elsa schreef:

      Zeker, maar wel apart dat het ook zo rustig blijft als Nederland al gespeeld heeft. Ik liep tijdens Spanje – Chili. Dat is natuurlijk wel dezelfde poule, dus misschien was dat de reden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.